#Χωριάτικο #ζυμωτό #ψωμί… …από το χωριό Αργιθέα, πολύτιμες εμπειρίες & αναμ…

0
94


#Χωριάτικο #ζυμωτό #ψωμί…

…από το χωριό Αργιθέα, πολύτιμες εμπειρίες & αναμνήσεις…

Αργιθεάτικη Παραδοσιακή Διατροφή

Από τον Μενέλαο Νικ. Παπαδημητρίου
Ο τρόπος παρασκευής ψωμιού, φαγητών και γλυκών στην Αργιθέα, όπως και σε κάθε τόπο, εφαρμοζόμενος με τα γνήσια ανόθευτα προϊόντα, τις τοπικές γεύσεις-συνταγές, το ψήσιμο στη γωνιά και στη γάστρα με τα ξύλα ή στη στόφα ή στο φούρνο, το βράσιμο στην τέντζερη με το καπάκι και στην πυροστιά και μεταδιδόμενος από νοικοκυρά σε νοικοκυρά δημιούργησε την Αργιθεάτικη Παραδοσιακή Κουζίνα.
Στο Αργιθεάτικο τραπέζι, όσο κι αν ηχεί περίεργα, πρωτεύει παραδοσιακά το ζυμωτό ψωμί – καθάρειο ή μπομπότα – (με ή χωρίς προζύμι) και ύστερο το φαγητό. Αν στην τάβλα δεν υπήρχε ψωμί, όσο φαΐ κι αν έβαζε η μάνα στο πιάτο νιώθαμε νηστικοί.

Το ψωμί ψήνεται στη γωνιά και με γάστρα, ακόμη σε στόφες και σε φούρνους χτιστούς που τους ανάβουν με ξύλα. Μέχρι το 1965, μα και λίγο αργότερα βασικό ψωμί της ημέρας στην Αργιθέα ήταν το μπομποτίσιο αλλιώς το ροκίσιο που λέγονταν μπομπότα.

Πηγή – κείμενο & φωτο:http://www.katafylli.gr/index.php/forum/42—/120

Source

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here